Снимка: Reuters

Рейтинговата агенция Moody's е понижила снощи рейтингите на 15 от най-големите банки в света с една до три степени, отразявайки риска от загуби, пред който те са изправени заради операциите си на волатилните капиталови пазари.

Банките разкритикуваха агенцията, че действията й са последващи и не отразяват текущата ситуация, предава Ройтерс.

Morgan Stanley, която бе в центъра на вниманието на очакваното преразглеждане на рейтинги, губи две степени от оценката си, но се предвиждаше понижение с три. Кредитният й рейтинг е по-висок от този на Bank of America и Citigroup, но една степен под този на Goldman Sachs.

Credit Suisse, която миналата седмица получи предупреждение от Швейцарската централна банка заради слаба капиталова адекватност, е единствената банка, чийто рейтинг бе снижен с три степени до А1, но все още е над много свои конкуренти.

„Всички банки, засегнати от действието на Moody's, са изложени значително на риска от големи загуби, свързани с дейностите на капиталовите пазари“, посочва Грег Бауер, управляващ директор Глобално банкиране в рейтинговата агенция.

Финансовите пазари бяха подготвени за пониженията на банковите рейтинги от февруари, когато агенцията обяви, че е започнала преразглеждане на 17 банки с операции на глобалните капиталови пазари.

Тези институции изпитват намаляващи печалби и перспективи за растеж заради трудните пазарни условия, увеличаващите се регулации и други фактори, заявиха тогава от Moody's.

“Голямата изненада е понижението с три степени при Credit Suisse, което никой не очакваше“, коментира Марк Грант, управляващ директор в Southwest Securities. „Предполагаше се, че това ще се случи с Morgan Stanley.“

За още две други банки се очакваха по-големи понижения. Рейтингът на UBS можеше да спадне с три степени, но бе намален с две, а на HSBC – с две, но намаля с една.

Орязаните дългосрочни рейтинги могат да повишат разходите за финансиране на банките, а търговските им контрагенти да поискат по-големи обезпечения. Ефектът обаче може да бъде смекчен, тъй като промените бяха в унисон с очакванията.

С по две степени бяха намалени рейтингите на Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole и Deutsche Bank.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase