Европа ще спасява испанската банкова система. Снимка: Reuters
fallback

Испания ще получи кредити в размер на 100 млрд. евро за подкрепа на банковия си сектор. За това са се споразумели финансовите министри на страните от еврозоната в събота след конферентен разговор, продължил повече от два часа и половина, пише Ройтерс.

"Заемът трябва да покрие прогнозните нужди на банковата система, както и да предостави значителен буфер на сигурност”, се казва в съобщение на Еврогрупата.

Испания е поискала помощта, без обаче да е посочила точен размер на необходимата й сума. Такъв можело да се даде след приключването на оценките на две независими консултантски организации, което се очаква да стане до 21 юни.

"Испанското правителство заявява намерение да поиска европейско финансиране за рекапитализация на испанските банки, които се нуждаят от такова”, съобщава икономическият министър на страната Луис де Гиндос.

Това означава, че Испания се превръща в четвъртата държава, която получава спасителна помощ от Европейския съюз. Такава вече бе отпусната на Ирландия, Португалия и Гърция.

За разлика от случаите с Гърция, Португалия и Ирландия, сега става дума за специални спешни кредити за стабилизиране на слабата банкова система. По този начин четвъртата по големина икономика в зоната избягва строгите условия и контрола на държавния бюджет, от които Мадрид се опасява.

Но Испания трябва да реформира банковия си сектор и да представи оздравителни планове за банките в затруднение. Това в екстремни случаи може да означава и затварянето на отделни банки. 

Гиндос поясни, че средствата ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и следващия спасителен фонд - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) на испанската централна банка.  

Очаква се Мадрид да подаде официално заявление през следващите седмици. По думите на Гиндос кабинетът все още чака двата доклада на консултантските фирми Oliver Wyman от САЩ и германската Roland Berger, които се очакват през юни. През това време правителството ще определи и точното количество финансови разходи за стабилизиране на банките.

В събота стана ясно, че според МВФ Испания се нуждае от допълнителна капиталова инжекция за няколко от своите банки в размер на 40 млрд. евро, за да може те да устоят на тежките икономически условия. 

Според кредитната агенция Fitch, която понижи рейтинга на Испания през седмицата, страната се нуждае от между 60 и 100 млрд. евро.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Радко Злорадко

преди 11 години

ЕС само прелива големи суми от пусто в празно. Накрая ще има сгромолясване.

47

Кърджалиец

преди 11 години

А за нас кога ште има спасителен пакет...? Докато българският народ е така будала и гъзолизец, май никога :)

46

Анонимен

преди 11 години

Абе какво става тук - в този сайт половината коментари са на Уорлик! Не ни стигат нравоученията му по вестниците, ами вече и по форумите се вихри! Аман!

fallback