Цената на петрола продължава да пада. Снимка: Reuters

Цената на петрола падна до почти 8-месечно дъно по време на азиатската електронна сесия на стоковата борса в Ню Йорк заради знаците за икономическо забавяне на САЩ и Китай, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юли поевтиняха с още почти 2% до 81,59 долара за барел, като разшириха 8,4-процентния спад от миналата седмица.

В Лондон юлските контракти на сорта брент поевтиняха до 97,20 долара в Лондон.

От Китай продължават да излизат данни, които сигнализират за забавяне на икономическия ръст. Статистическата служба в Пекин съобщи, че на фона на спадащия износ, намаляващите промишлени поръчки и отслабването на сектора на имотите секторът на услугите в Китай е регистрирал най-бавния си ръст от една година насам.

Междувременно JPMorgan Chase понижи прогнозата си за годишния икономически растеж на страната до 7,7% за 2012 г.

„Данните потвърждават, че забавянето се разпространява от производствения сектор към сектора на услугите“, коментира Тим Кондън, главен икономист за Азия на ING Financial Markets.

„Сегашното икономическо забавяне е по-сложно, отколкото беше онова от 2008 г., и отразява адекватността на икономическата пренастройка, която се прави от властите“, допълва той.

Секторът на услугите съставлява 43% от китайската икономика в момента. Целта на властите в Пекин е да увеличат този дял до 47% до 2015 г., съобщи в края на май информационната агенция Xinhua.

Отражение върху настроенията на инвеститорите продължават да оказват и данните за заетостта в САЩ, които излязоха в петък. Американското трудово министерство съобщи тогава, че новосъздадените работни места са далеч под очакванията на анализаторите, а безработицата в страната неочаквано се е повишила до 8,2%.

Същевременно вчера иранската държавна телевизия Press TV съобщи, че Техеран ще настоява на предстоящата среща на министрите на петрола на държавите-членки на ОПЕК организацията да запази сегашните производствени квоти.

Още новини за цените на суровините четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase