Снимка: Dnes.bg
fallback

Бюджетният излишък за април е бил по-голям от очакваното. Окончателните данни на Министерството на финансите (МФ) за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП) показват, че излишъкът за месеца е бил 470,1 млн. лева, а не 469 млн. лева, както беше обявено предварително.

Това е най-големият излишък за календарен месец от януари 2009 г. до сега, уточняват от ведомството.

За първите 4 месеца на годината дупката в хазната на България е в размер на 217,1 млн. лева, сочат още данните. Дефицитът е формиран от излишък в размер на 164.1 млн. лв. по националния бюджет и дефицит в размер на 381.2 по европейските средства.

За сравнение дефицитът за периода януари-април 2011 г. беше 552,1 млн. лева, като бюджетната позиция към края на април 2012 г. отчита подобрение с 334.9 млн. лв. спрямо същия период на предходната година, допълват от финансовото министерство.

Приходите в бюджета към края на месец април са в размер на 8,537 млрд. лева, или 29,7% от разчетените постъпления за 2012 г. В сравнение с приходите за същия период на миналата година е постигнат номинален ръст от 7,4% (587,4 млн. лева).

Увеличението на приходите в хазната се дължи в най-голяма степен на ръста на приходите от ДДС и акцизи, посочват от финансовото министерство.

Разходите в периода януари-април са били в размер на 8,754 млрд. лева, което е 29,3% от разчетените за годината.

Спрямо четирите месеца на 2011 г. се наблюдава нарастване основно при социално и здравноосигурителните плащания (вкл. стипендии) и капиталовите разходи, посочват от финансовото министерство.

Частта от вноската на България в общия бюджет на Европейския съюз, изплатена към края на април от централния бюджет, възлиза на 371,7 млн. лева.

Фискалният резерв към 30.04.2012 г. е в размер на 4,9 млрд. лева.

Още икономически и финансови новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

аааа

преди 11 години

ИЗЛИШЪК=много безработни+много глад+много неосигурени здравно+много без лекарства=270 мин заплата=500 лв максимална заплата на пове4ето в страната...

12

Анонимен

преди 11 години

А представяте ли си каква крадене е било преди да вържат касовите апарати с НАП и да сложат измервателни апарати на бензиностанциите. не вярвам да има чак таково повишено потребление, просто Дянков ги гепи здраво. Браво на ГЕРБ !

11

Анонимен

преди 11 години

Апроповец, тегли кредит за да връща заемът на Царя, дето правеше чешмички с него. Просто сега идва време да се плащат сметките

fallback