Снимка: БТА

 Необходими са между 4 и 5 млн. лева за да може "ОЦК - Кърджали" отново да заработи, заяви председателят на Федерация „Металици” Васил Яначков.

На въпрос за хода на преговорите с нов инвеститор синдикалистът отговори, че на този етап все още няма напредък. Той допълни, че ако не се осигурят посочените средства, „Оловно-цинковият комплекс“ ще продължава да бъде неатрактивен за всеки сериозен инвеститор.

Синдикалистите предлагат една от двете банки кредитори - Първа инвестиционна банка или БНП Париба, да отпусне кредит, за да се изплатят дължимите заплати на работниците, да се направят ремонти в предприятието и да се осигурят нормални условия за работа.

Беше съобщено, че дължимата сума за заплати и осигуровки досега е около 1,7 млн. лева, като само за  февруари средствата са 350 хил. лв., а за март и за април - по 400 хиляди лева.

На въпрос за евентуален фалит на "ОЦК - Кърджали" Яначков отговори, че няма как това да се случи, тъй като размерът на дълготрайните материални активи на предприятието е по-голям от задълженията му.

В момента в предприятието работят 484 човека, а от март месец насам са напуснали 103.

Яначков бе категоричен, че без заплащането на заплатите на работниците за последните три месеца, както и дължимите осигуровки, няма как "Оловно-цинковия комплекс" да заработи с пълна сила. 

Междувременно областният управител Иванка Таушанова заяви пред БТА, че "Силезия" АД не е инвеститорът, с който се водят преговори за ОЦК. 

Таушанова каза, че става дума за друга фирма, която има желание да развива дългосрочно производството в завода, но допълни, че на този етап името й не може да бъде оповестено заради коректността на търговските преговори.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase