Снимка: БТА

                                                                                   От: Екатерина Стоилова

Засилените контакти на правителствено ниво между България и арабските държави, които преди 30 години бяха основни търговски партньори на страната в износа на селскостопански продукти, дават надежди на производителите за възстановяване на тези пазари.

Това съобщи за Investor.bg председателят на съюза на овцевъдите Бойко Синапов, коментирайки постигнатите договорености с Катар и Саудитска Арабия за засилване на износа на селскостопанска продукция от България.
В рамките на визитата на катарската правителствено делегация, която е на тридневно посещение в България, днес министърът на земеделието Мирослав Найденов подписа меморандум за разбирателство в областта на селското стопанство с министъра на околната среда на Катар Абдула Мубарак бин Абуд Ал – Медади.

Катарската страна проявява засилен интерес за внос на агнета и овце от България, като имаме уверението от страна на агроминистерството,че българските животновъди ще могат директно да преговарят с чуждите търговци, обясни още Синапов.

Според фермерите отварянето на арабските пазари би дало сериозен тласък за разширяване на българските стопанства.

„Всеки от нас би могъл в рамките на една година да удвои броя на отглежданите животни, стига да имаме сигурността на постоянните пазари“, обясни още Синапов. Той припомни, че от началото на годината постепенно се е отворил и пазарът с Турция, като вече има реализирани сделки за износ на агнета и овце.
Кризата в животновъдството след 1990 г. предизвика крах в овцевъдството, припомниха от бранша. Ако преди 30 години в страната са били отглеждани 19 млн. животни годишно, днес овцете майки наброяват под един милион, поясни Бойко Синапов.

При това състояние на бранша производителите трудно биха възстановили предишните количества на износа. „Арабският пазар е необятен, затова на първо време ще ни бъде трудно да осигуряваме исканите от тях големи доставки. С времето обаче бихме могли да разширим бизнеса“, коментира още председателят на съюза.

Освен с експорта на живи животни българските производители биха могли да стъпят на арабския пазар и с традиционните продукти като сирене и кашкавал. Птицевъдите също имат шанс да увеличат износа си, който се засилва през последните две години.

При разговорите с катарския министър на околната среда министър Найденов е получил уверение, че бизнесът има интерес и от вноса на българския пчелен мед, съобщиха от министерството на земеделието.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase