Снимка: Dnes.bg
fallback

От началото на 2012 г. се наблюдава подобряване на събираемостта на дълговете на българите. Индексът на събираемостта, изчисляван от Асоциацията на колекторските агенции, се е повишил с 22 пункта през април спрямо същия месец на 2010 г., показват данни на организацията.

Статистиката на колекторските фирми сочи още, че нивата на събираемост на задълженията от началото на годината досега вече са доближават до нивата на събираемост, отчетени преди кризата.

Председателят на организацията Райна Миткова-Тодорова допълни, че изчисляваният от колекторските фирми индекс е косвен показател за икономическото състояние на страната. „Когато домакинствата могат да обслужват задълженията си, това означава, че икономическият климат се подобрява”, посочи тя.

Индексът на организацията се изчислява на базата на около 250 хиляди задължения към банки, мобилни оператори и комунални дружества, обработвани от колекторските фирми всеки месец. Данните обхващат 75% от пазара на събиране на вземания и имат представителен характер, коментира Райна Миткова-Тодорова.

Неизплатените и забавени заплати остават основна причина за забавянето на плащанията от длъжниците. Според резултатите от проучване на асоциацията през април 42% от длъжниците посочват забавената заплата като основна причина за неплащане, докато по същото време на миналата година делът им е бил 44%.

Увеличава се обаче делът на длъжниците, забавили плащания по някакви задължения заради безработица. Докато миналата година те са били 14%, през тази безработните длъжници са вече 17%.

Нараства делът и на длъжниците, които пропускат плащания заради лошо планиране на семейния бюджет.

По думите й тенденция е българите приоритетно да плащат вноските по ипотеките си, както и сметките за електричество. При влошаване на финансовото положение на домакинствата се пропускат плащания по задължения, които предполагат отлагане на последствията във времето.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Miletov

преди 11 години

i kolko leva sa sabrali do sega?kak smyata BGputer - po 24 chasa ejednevno ili samo edin pat v godinata?

fallback