Снимка: архив, Булфото
fallback

Учени от института по инженерна химия към БАН работят по проект за оползотворяването на сероводорода във водите на Черно море и производството на електроенергия от него.

Това каза директорът на института проф. Венко Бешков по време на форума TEDx, който се проведе в София през почивните дни.

По думите на проф. Бешков България разполага с такова количество сероводород, разтворен в черноморските води, че да произведе 9 млрд. мгвт/ч електрическа енергия, която би задоволило потреблението на българското население за 200 години напред.

За работата си по проекта учените са спечелили финансиране по програмата era.net, която е част от 7-мата рамкова програма на Европейския съюз.

По думите на проф. Бешков всяка година във водите на Черно море се генерират нови 75 млн. т сероводород. От енергийна гледна точка тези количества съответстват на годишното потребление на природен газ в България.

Специалистите планират да превръщат сероводорода в електроенергия с помощта на нов тип горивна клетка.

Заради по-ниските концентрации на сероводород в по-плитките води на българския шелф обаче, ако проектът бъде реализиран, вероятно ще се наложи работа на платформа или кораб в открито море.

Този метод за производство на електрическа енергия може да подобри екологичното състояние на Черно море, тъй като водите ще се пречистват от натрупания сероводород, посочи проф. Бешков.

Ученият представи и друг проект, по който работят специалистите от института – за производство на електроенергия от твърди битови отпадъци.

Той обясни, че ако бъде реализиран на практика, проектът ще спомогне за намаляването на депонираните отпадъци до 10 на сто от изхвърляния боклук. За сравнение, в момента в депата се извозват 95% от отпадъците.

Проф. Бешков обясни, че от 100 хил. т отпадъци могат да бъдат произведени 115 хил. мгвт/ч електроенергия и 173 хил. мгвт/ч топлинна енергия.

Горивната инсталация е плод на тригодишна усилена работа от страна на учените. В момента се правят демонстрации на технологията, поясни проф. Венко Бешков.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Афганец

преди 9 години

Не е изгодно нито на Шеврон, нито на ГазПром!(образно казано - за тезе двете се сещам на прима виста)!На никоя от Корпороциите не е изгодно!Ерго - няма да ни разрешат лесно да реализираме такъв проект!По подобни проекти се работи от около 50 години - първо в СССР, после в РФ, Украина, у нас,... и какъв е резултатът?Докато не свършат нефтът и газът...ако до тогава сероводородът в Черно Море не достигне концентрация над допустимата, не се самозапали и унищожи половин Европа, Анадол и т.н.

13

Def

преди 11 години

Докато не го видя не вярвам!!!

12

za 3

преди 11 години

tova ne e biznes a vapros na dargavna strategia i silna politika,,,,,,,a nie si 4akame bogat silen vanhen investitor 4asten taka hte kage gospodin Diankov

fallback