Снимка: архив Reuters

Националната електрическа компания (НЕК) ще разсрочи част от заема си към банките-кредиторки, получен за изграждането на АЕЦ "Белене" с една година. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод решението, взето на последното заседание на директорския борд на Български енергиен холдинг и НЕК в петък.

Дългът към банките възлиза на 250 млн. евро. На заседанието е решено НЕК да получи временен заем от енергийния холдинг в размер между между 50 и 70 милиона евро, като тези средства ще се използват за разплащане на дълга с две от банките-кредиторки, които не са съгласни с удължаване на погасителния срок. Погасяването трябва да стане на 23 май тази година.

По отношение на изграждането на поръчания от България реактор за АЕЦ "Белене" министър Добрев обясни, че няма проблеми от руска страна и той ще бъде доставен в срок.

Добрев припомни още, че много скоро ще бъде създадена и проектната компания, която следи за изграждането на седмия реактор на АЕЦ "Козлодуй".

В края на март правителството се отказа от строителството на втора атомна централа с мотива, че проектът е непосилно скъп. Според прогноза на консултанта по проекта - британската банка HSBC, стойността му би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант.

През април кабинетът реши, че на площадката на "Козлодуй" ще бъде изграден седми блок. Според специалисти за целта е необходим изцяло нов проект, който ще отнеме повече от десет години.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase