Испанци се редят на опашка пред бюро за безработни. 4,75 млн. испанци са били без работа в началото на април. Снимка: Reuters
fallback

Агенция Standard&Poor’s смъкна кредитния рейтинг на Испания, посочвайки като причина опасенията, че банковият сектор в страната ще има нужда от спасителна помощ.

Рейтингът на дългосрочния правителствен дълг на Испания бе свален от А до ВВВ+, като перспективата по него е негативна. Това означава, че скоро може да има ново понижение на рисковата оценка, пише Bloomberg.

От началото на годината цената на кредитите за Испания е нараснала с около 70 базисни пункта. Основна причина за това е неуспехът на правителството да убеди инвеститорите, че държавните разходи могат да бъдат сложени под контрол. На този фон икономиката се свива, а безработицата продължава да расте.

„Бюджетната траектория на Испания вероятно отново ще се влоши заради свиването на икономиката. В същото време виждаме увеличена вероятност испанското правителство да се наложи да предостави допълнителна помощ за подкрепа на банковият сектор. Като следствие от това ние смятаме, че има увеличен риск от ново увеличение на държавния дълг”, обясняват от Standard&Poor’s.

Според прогнози на Международния валутен фонд бюджетният дефицит на Испания тази година ще бъде 6 на сто, а догодина – 5,7 на сто. В същото време през 2013 година нивото на дълга ще достигне 84 на сти от БВП.

Още новини за икономиката на Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

52469

преди 11 години

Бирата е от мен.

2

42

преди 12 години

S&P .... тези жалки подкупни *** .....

1

Анонимен

преди 12 години

Всички държави в Европа ще ги печем на бавен огън!

fallback