Автомобилите с марка Mercedes се продават отново добре. Снимка: Reuters

Германският производител на автомобили Daimler печели през първото тримесечие на годината от рекордните продажби на леки автомобили Mercedes Benz и ръста при продажбите на камиони.

Оперативната печалба (EBIT) се покачва през месеците от януари до март, напук на очакванията на финансовите пазари, с пет процента до 2,13 млрд. евро, обяви базираната в Щутгарт компания. Приходите от продажбите нарастват над очакванията на анализаторите – с девет процента до 27,011 млрд. евро.

„Ние сме на път да постигнем нашите цели за тази година и целите ни в средносрочен план", каза изпълнителният директор Дитер Цетче. Увеличението на печалбата е постигнато, въпреки че Daimler трябва да поеме по-високи разходи за разработване и стартиране на нови модели коли и камиони, както и на икономични двигатели.

Основното подразделение, и истинска „печатница за пари“ - Mercedes Benz - е доставило през първото тримесечие 338 300 превозни средства, над девет процента повече от преди година. Същевременно обаче маржът падна до 8,4 от 9,3% миналата година.

Поделението за лекотоварни автомобили Daimler Trucks е продало през януари и март 107 700 единици – с една пета повече от преди година. И тук обаче маржът на печалбата намалява от 6,6% преди година до 5,2%.


И най-силният конкурент в сегмента - Volvo Truck, е продал в началото на тази година повече камиони, докато Scania отчита спад на продажбите.

По-слабо от миналата година се развиват по-малките поделения на Daimler - транспортните автомобили и автобуси, тъй като търсенето в Европа намалява драстично. Автобусното подразделение си остава „проблемното дете“ на концерна. Традиционно слабото в тази област поделение отчита за първите три месеца на годината оперативна загуба от 103 млн. евро след загуба от 33 млн. евро година по-рано. Приходите спадат с 12 на сто.

Същевременно компанията потвърждава прогнозата си за текущата фискална година. Коригираната оперативна печалба се очаква да достигне с 9 млрд. евро отново рекордното ниво от 2011 г. Продажбите на коли и приходите от тях ще надминат най-добрите резултати, постигнати през 2001 г., тласкани от бума на развиващите се пазари, като Китай, и от продължаващото възстановяване на търсенето на търговски превозни средства в Северна Америка.

Европейският лидер на пазара на автомобили VW, към който спада и директният конкурент на Daimler - Audi, също обяви значителен ръст на печалбата през първото тримесечие.

Междувременно щутгартският автомобилен производител не е обект на инвеститорски интерес.

„Ние не сме кандидат за поглъщане", заяви главният финансов директор Бодо Юбер в конферентен разговор с журналисти, цитиран от Ройтерс. Той е напълно доволен от сегашната акционерна структура и не знае нищо за промяна в собствеността на правата на глас при основния арабски инвеститор Aabar. По принцип обаче всеки нов акционер бил добре дошъл при Daimler.

По-рано се появиха информации, че емирство Абу Даби иска да се оттегли от участието си в автомобилния концерн Daimler. Държавният фонд Aabar ще се оттегли от базираната в Щутгарт компания, предаде Ройтерс. Преди това и Manager Magazin писа за тази възможност.

Още новини за автомобилния пазар четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase