Снимка: Ройтерс

 Няма да има промяна в забраната за тютюнопушене на закрити обществени места между първо и второ четене на Закона за здравето. Това потвърдиха пред Investor.bg от сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в България.

Това означава, че забраната влиза в сила от 1 юни тази година, така както беше прието от парламента на първо четене преди една седмица, без възможност за либерализация на режима.

Бизнесът до последно настояваше за смекчаване на правилата за тютюнев дим на закрито. Основният мотив на хотелиери и ресторантьори беше, че са инвестирали 50 млн. евро, за да отговорят на изискванията за разделените салони за пушачи и непушачи и опасенията, че бизнесът им ще фалира заради забраната.

Сдружението на собствениците предлагаше в закона да бъдат записани някои изключения за пушене на закрито, като например да се въведе правото да се пуши след 22.00 часа в нощните заведения. Днес от организацията казаха за Investor.bg, че опитите им да прокарат в закона това право, са останали безуспешни.

Бизнесът, в лицето на собствениците на хотели и заведения, вижда огромни негативни икономически последствия от забраната за пушене в закрити помещения. Според сдружението те ще бъдат катастрофални особено в първата година от прилагането на забраната. 

Представители на ресторантьорския бранш коментираха, че около 30% са най-уязвимите заведения, които ще пострадат финансово. Става въпрос преди всичко за барове, дискотеки и нощни клубове, в които избягването на пушенето е невъзможно. На този етап браншът не вижда повод за притеснение по морските и зимните курорти. 

Други представители на бизнеса обаче отстояват позицията, че отливът на клиенти и падането на обротите заради забраната няма да е временно. Те дават за пример Западна Европа, където има голям спад в оборотите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase