Снимка: Reuters

През последните няколко дни технологичният бранш в Южна Корея е разтърсен от жесток скандал, предизвикан от концерна LG. В стремежа си да привлече повече клиенти, производителят е обявявал наличието на несъществуващи технически характеристики в спецификациите на смартфона Optimus 2X и ги е рекламирал в продължение на цяла година, откакто моделът е наличен за продажба, пише технологичният сайт unwiredview.com.

В официалния сайт на компанията в информацията за апарата се посочва, че смартфонът разполага с ксенонова светкавица, въпреки че в действителност от началото на производството му той е бил оборудван и продаван само с обикновена светодиодна светкавица.

Ксеноновите светкавици, които са по-характерни за цифровите фотоапарати, дават възможност за правене на по-качествени снимки, но поради редица причини производителите на смартфони предпочитат да използват светодиодни светкавици.

Ксеноновите светкавици са по-скъпи, заемат повече място в апарата и освен това не могат да бъдат използвани за продължително заснемане на видео заради по-високата им консумация на енергия в сравнение със светодиодните. А това от своя страна съкращава времето за автономна работа на устройствата заради по-бързото изтощаване на батерията.

Веднага след разразяването на скандала LG се извини официално и обеща, че това няма да се случи отново. Въпреки това много от потребителите, закупили Optimus 2X, искат компенсация, твърдейки, че са избрали апарата, ръководени от рекламата, която умишлено ги е въвела в заблуда.

До днес в Южна Корея са продадени повече от 400 000 смартфона от модела LG Optimus 2X.

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase