Снимка: архив, Reuters

 

След като миналия месец Националния статистически институт (НСИ) отчете годишен ръст на строителната продукция през януари, днешните данни показват, че през февруари тя отново се е върнала към спад.

Предварителните данни на института показват, че през февруари строителната продукция е намаляла с 10% на годишна база, а на месечна е регистрирано понижение от 3,6 на сто.

Спрямо пика на строителството от юли 2008 г. строителната продукция през февруари се е свила с 54%, показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на националната статистика.

Годишният спад се определя предимно от свиването на продукцията при сградното строителство с 15,3%, докато при гражданското/инженерното строителство намалението е 2,4%.

За месечния спад на строителната продукция през февруари по-голямо значение има намалението при гражданското/инженерното строителство от 3,8%. Продукцията в сградното строителство се е понижила с 3,5% през февруари спрямо януари.

Ревизията на данните за януари показва, че месечният спад на строителната продукция през първия месец на годината е бил по-дълбок от очакваното. Намалението е било 3,9%, а не предварително обявените 1,8%.

Годишният ръст на строителната продукция през януари обаче е бил по-висок от първоначално обявеното. Повишението е било 1,1%, а не 0,2 на сто, както беше обявено предварително.

През януари също така е бил по-дълбок спадът на продукцията и при сградното, и при гражданското/инженерно строителство.

На годишна база обаче се забавя темпът на намаление на продукцията при сградното строителство. Оживлението при  гражданското/инженерно строителство е било по-слабо, отколкото се смяташе.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase