Делян Добрев и Бойко Борисов, Снимка БТА

Споразумение с консултанта по проекта АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, предвижда възможност договорът да се прекрати от възложителя без последният да дължи допълнителни плащания или обезщетения. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На HSBC ще бъде платена около 30% от първоначално договорените 2,4 млн. евро, посочи Добрев.

Ще припомним, че предишният енергиен министър Трайчо Трайков преди година коментира, че фиксираната сума в договора с консултанта е около 2 милиона евро. Освен това се е предвиждало HSBC да получи и допълнителен хонорар от 0,95% от стойността на договора за АЕЦ Белене.

Ако първоначалната информация се потвърди се очертава консултантът, избран по време на мандата на това правителство, да получи минимум около 800 хил. евро за изготвянето на анализи по проект, който не се осъществява.

Към момента въпросният анализ все още не е предоставен в министерството, а има само разменена кореспонденция с Българския енергиен холдинг. Очакваме официалните копия, за да ги предоставим на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, каза Добрев.

Той отбеляза, че на база на разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" ще е печеливш, а в други - не.

В доклада се казва, че ще има дефицит на електроенергия в региона за продължителен период от време, коментира обаче депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Проектът "Белене" е ефективен и конкурентен в три от разглежданите четири варианта от консултанта HSBC, заяви Овчаров. В четвъртия вариант ефективността е под въпрос, ако цената на природния газ от 2010 г. насам пада, както и цената на въглеродните емисии, но това е „абсурден сценарий“, заяви Овчаров.

Той добави, че в доклада не е анализирана хипотеза, при която ще работи нов реактор в АЕЦ Козлодуй, каквото е предложението правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase