Снимка: архив, Булфото

 

Незастроената земя е най-нисколиквидният актив на пазара на имоти в момента, посочват от инвестиционния фонд East Balkan Properties plc (бившият Equest Balkan Properties plc).

Компанията притежава портфолио от 35 магазина на Техномаркет, Била, Практикер и др., се опитва да продаде част от активите си вече няколко години.

Въпреки това обаче пазарната обстановка затруднява тези планове и принуждава компанията да търси различни решения за обслужване на кредитите си.

Инвестициите на фонда включват и десетки парцели незастроена земя. През 2011 г. фондът е наел брокери за продажбата на тези активи, но не са получили оферти „на приемливи нива“.

Програмата за продажба на активи на фонда е затруднена също и от някои регулаторни промени на пазарите, на които оперира, както и от различни юридически спорове с бивши партньори.

В случай, че положението на пазара и в икономиката се подобри компанията смята, че портфолиото й има добри перспективи за ръст. То включва и празни парцели в близост до някои от магазините на „Техномаркет“, които имат потенциал да бъдат развити в ритейл паркове с множество наематели.

Фондът води преговори и със своите кредитори във връзка със задължения, свързани с няколко актива, които трябва да се рефинансират през 2012 и 2013 г.

От компанията смятат, че обстановката и през 2012 г. ще остане затруднена, което ще се отрази негативно на дейността на някои от нейните наематели.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase