В края на миналата година беше премахнат незаконно изграденият изкуствен плаж във ваканционното селище. Снимка: ДНСК

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) търси проектант, който да изработи подробен устройствен план за изграждането на пътища за свободен достъп до плаж „Русалка“.

Оферти за проектиране ведомството ще приема до 26 март.

Предвижда се изграждането на пътища, които да осигуряват свободен достъп до шестте обособени части на плажа -  „Бейби плаж”, „Централен плаж”, „Плаж каяк”, плаж „Хелинга”, „Голям плаж” и „Малък плаж”.

Пътищата до всеки един от обособените плажове ще трябва да се свържат със съществуващата пътна инфраструктура. Ще се търси вариант и за изграждането на успоредна на брега алея.

Според техническото задание пътищата трябва да са достатъчно широки, за да може по тях да минават линейки и коли за сметосъбиране. Освен това инфраструктурата трябва да е пригодена за хора с увреждания, както и да има зона за пешеходци.

От години държавата се опитва да осигури на туристите свободен достъп до плажа „Русалка“. Собствениците на едноименния ваканционен клуб Николай и Евгения Баневи обаче периодично затварят единствения общински път до брега.

Всяка година през летния сезон туристите, които искат да стигнат до плажа, се оплакват, че им се събират незаконни такси за паркинг. Строителният контрол периодично премахва бариери и други заграждения на пътя.

Имаше случаи и на поставени на плажа чадъри и шезлонги, за които също се събираха такси.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase