Снимка: архив, Reuters

Големите имена на Wall Street ще наддават за пакети от жилищни имоти под възбрана, предлагани от федералната ипотечна агенция Fannie Mae, предаде Wall Street Journal.

Според условията на агенцията купувачите ще трябва в продължение на няколко години да отдават жилищата под наем и да не ги препродават. Смята се, че по този начин ще бъдат намалени запасите от имоти на пазара и ще се подпомогне възстановяването на пазара на жилища в САЩ.

Пакетните сделки с жилища освен това ще тестват готовността на инвеститорите да заплатят достатъчно висока цена.
Изданието посочва, че в момента банки, които продават по традиционния начин чрез обяви, получават над 90 цента за долар от цената, която искат за предложените от тях жилища. Ако обаче пакетните сделки ги принуди по-сериозно да свалят цените, те вероятно няма да проявят интерес към продажби на жилища „на килограм“.

Една от причините, поради които инвеститорите се замислят за покупка на голям брой еднофамилни жилища и отдаването им под наем, е, че това би могло да им донесе висока възвръщаемост спрямо други инвестиции в момента.

Според икономистите от Goldman Sachs годишната доходност от инвестиция в имот под наем за САЩ е средно около 6,3%, но би могла и да надхвърли 8% в градовете, които пострадаха много от жилищния бум. В същото време ипотечните облигации имат средна доходност от малко над 3%, а корпоративните облигации с инвестиционен клас носят около 3,5%.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase