Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Ако цената на природния газ не се повиши поне с 13 процента, общественият доставчик "Булгаргаз" е застрашен от фалит. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Днес консултативният съвет към енергийния регулатор проведе заседание във връзка с новите цени на природния газ и парното отопление, които ще влязат в сила от 1 април 2012 г.

Държавното газово дружество поиска увеличение на цената на синьото гориво с близо 26 процента от началото на второто тримесечие, но предложението на работната група към ДКЕВР предвижда поскъпване на газа с 12,73%.

Цените на парното отопление за различните топлофикационни дружества ще се вдигнат различно в рамките на от няколко процента до малко над 10 на сто. 

“Никой от участниците в Консултативния съвет не одобрява повишението на цените, но смятам, че участниците в това заседание успяха да разберат причините за увеличението, каза Семерджиев. 

Той обясни, че увеличението на цената е смекчено, тъй като по-скъпите доставки на газ са намалени до минимум, а в определянето на цената са включени само количествата с най-ниска доставна цена.

Ако се наложи купуване на природен газ по договори с по-висока цена, ще се увеличи недовзетият приход на "Булгаргаз", но това няма да се отрази на потребителите, каза още Ангел Семерджиев.  

Други два фактора, които се отразяват на цената на природния газ, са поскъпването на долара спрямо еврото и намаляването на количествата добиван газ в България, които се включват в цената на "Булгаргаз".

Същевременно се е увеличила и цената на местния добив на синьо гориво.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

toto

преди 12 години

taka 6te e, dokato gi tarpim,nikade po sveta nqma takiva kato nas.. 22godini vsi4ko se vdiga, a tova za 120% e vqrno

128

nedkodd

преди 12 години

Мой приятел се върна вчера от Германия и си купил яйца от магазините им по 8 цента за 1 брой.КОЙ,КОЙ,КОЙ ОТ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ МОЖЕ НЕЩО ДА МИ КАЖЕ ??? Защо трябваше Дянков да ходи по магазините/той вероятно живее в друг Свят и затова не знае кое колко струва/ като можеше да направи елементарна проверка по нета и да види какви са цените в Е.С.

127

Gospodinow

преди 12 години

Умни хора сте , цъкнете си традера и вижте , че гаста е падла с около 120% от 2009 насам.

fallback