Снимка: Reuters
fallback

През януари следващата година на България предстои плащане по външния дълг в размер на 1,7 млрд. лв. Това повдига въпросът откъде могат да бъдат набавени тези средства, особено с оглед стопяването на фискалния резерв до 4 млрд. лв.

Управляващите започнаха да говорят за необходимостта от емитиране на държавен дълг или за вероятността от още по-голямо намаляване на фискалния резерв и в частност на Сребърния фонд. А както е известно, последният е създаден да акумулира средства, с които да подкрепя пенсионната система.

Investor.bg потърси водещи икономисти за коментар как страната ни може да намери необходимата сума.

Според Лъчезар Богданов от Industry Watch плащането на външен дълг с пари от Сребърния фонд би било пагубно за него. Причината за това е, че неговото съществуване би изгубило смисъл – вместо да подкрепя пенсионната система, той би бил похарчен.

Специалистът посочва, че би било редно да се потърси взимане на нов заем, с който да се набави необходимата сума. Богданов предлага да се емитира както външен, така и вътрешен дълг.

При сегашната ситуация обаче е по-добре да се вземе в по-голямата си част външен дълг, защото при вътрешния се „изсмуква“ ликвидност от банките, смята анализатирът.

Важно е да се вземе правилно решение кога именно да се излезе на пазарите за привличане на средства, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Идеите на Ганев, както и на Андрей Пръмов, може да видите в анкетата на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

mirilubov

преди 12 години

Всички политически партии,които са били в управлението на страната от 1989 год.насам да върнат 50 % от субсидиите,получени от държавата.Основна причина за това предложение-разпродажбата на държавния и общински сектор. Къде са парите???? От 23 год. само се продава.Защо се стигна до там,че имаме дългове?-От безхаберно управление.Какво е това политическа отговорност-безстопанственост и безотговорност.Всичко е на гърба на българския данъкоплатец.

23

Клуб НЛО

преди 12 години

Лято е, присигай заем ! Как да те изпием знаем. Вторият ще вземем зиме, първия да изплатиме.Идвайте, пари от запад ! Политиците ще лапат. А пък лихвите ще връща внучето на мойта тъща...

22

до 23

преди 12 години

поредният който си няма и идея за какво говори

fallback