Снимка: Investor.bg

Корекцията между офертната цена и цената, при която се е сключвала сделката за покупка на имот през 2011 г., е била между 2 и 20% от първоначалните нива, показват данни на компанията за недвижими имоти ФОРОС.

Данните на консултантите показват, че времето за вземане на решение за покупка е около 3-4 месеца, като през този период се оглеждат средно около 15 имота.

През 2011 г. продължава тенденцията на понижаване на цените на жилищните имоти, но с все по-слаби темпове спрямо предходните 3 години, посочват още експертите.

През 2011 г. офертните цени на имотите у нас отбелязват спад от средно 6,73%. Най-голямо понижение в цените се забелязва в градовете Шумен, Благоевград и Велико Търново, където цените спадат съответно с 11,5%, 11,1% и 11%. В София понижението е 7,3%, във Варна – 4,2%.

Наемите също са отчели спад от средно 6,44% през миналата година. Най-голямо е понижението при необзаведените апартаменти– 7,7%, следвани от луксозните жилища – 7,1%. На територията на столицата се забелязва най-голям спад в наемните цени на жилищни имоти – 10,2%. Във Варна понижението е 9%, а най-слабо е в Благоевград – 1,1%.

През 2012 г. цените на жилищата, както и наемните стойности ще се запазят относително стабилни, като е възможно да претърпят леки корекции, които ще варират между -5% и +2% на отделните райони, сочат прогнози на компанията.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase