Снимка: Ройтерс
fallback

Възможно е тази година да няма свободен капацитет за присъединяване на нови съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и най-вече за производство на електроенергия от вятър и слънце.

Това стана ясно от коментара на експерти от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по време на енергийна конференция в София.

Според новия Закон за енергията от ВЕИ, влязъл в сила в средата на миналата година, всяка година до края на февруари електроразпределителните предприятия трябва да дават информация в Националната електрическа компания (НЕК) за възможностите си за присъединяване на нови мощности за производство на ток от ВЕИ за период от една година напред, в случая от 1 юли 2012 до 1 юли 2013 г.

Окончателният капацитет ще се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като се имат предвид и възможностите на НЕК.

Според експерти обаче сумата от капацитета на потвърдените предварителни договори за присъединяване на съоръжения от вятър и слънце за посочения период по всяка вероятност ще резервира капацитетите на преносната и разпределителната елекртическа мрежа.

Това означава, че за нови заявки за присъединяване на съоръжения за ток от вятър и слънце едва ли ще има възможност поне за една година напред.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 12 години

Да идват да си купуват нови трансформатори!

2

Анонимен

преди 12 години

ВЕИ трябва да бъдат забранени като чиста измама.

1

Анонимен

преди 12 години

ВЕИ си е вятър на скара, предназначени за млади демокрации като нас, които всеки може да ги шиба както си иска. Но за сметка на това евтиния ток се изнася.

fallback