Снимка: Reuters

Сделката по сливането на втората и третата по големина гръцки търговски банки Alpha Bank SA и EFG Eurobank Ergasias SA бе отложено по инициатива на един от участниците, а банковият регулатор в страната прекрати търговията с акциите им, съобщи РИА Новости.

Сделката, която бе обявена още в края на август, трябваше да бъде приключена до края на годината и щеше да доведе до създаването на най-голямата банка в Гърция и една от най-големите в региона с активи от 150 млрд. евро.

За проблемите по приключване на сделката обявиха от Alpha Bank. В съобщението на кредитната институция се посочва, че за срокове за сливане засега е рано да се говори заради незавършеното споразумение за замяна на гръцкия държавен дълг, притежаван от частни инвеститори.

„Вследствие на последните макроикономически събития, отразяващи се директно върху банковия сектор, в момента е невъзможно да се посочи точна дата за приключване на сливането с EFG Eurobank Ergasias“, пише в съобщението на Alpha Bank.

На свой ред EFG Eurobank Ergasias публикува съобщение, в което настоява за бързо приключване на сделката. „Банката е в процес на преговори с Alpha Bank, за да завърши сливането колкото се може по-бързо, и смята, че няма причини за задържане на този процес“, отбелязват от кредитната институция.

В резултат на неяснотата по сделката местаната  комисия за ценни книжа нареди днес по обед да бъдат прекратени сделките с акции на двете банки на фондовата борса в Атина, за да се избегнат спекулации.  

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase