Снимка: БТА
fallback

От Мая Цветкова, Investor.bg

Започването на стачка на работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД в близките дни става все по-вероятно, след като днес не беше постигнато никакво сближаване на позициите при проведените преговори между синдикатите и ръководството на компанията. Това каза за Investor.bg Валентин Пенев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините.

Както беше обявено, днес се проведе едночасова предупредителна стачка от 8 часа до 9 часа сутринта. От общо назначени 2650 човека през дневната смяна стачкуваха 2540 работници и служители, т.е. над 95% от заетите в дружеството, отчетоха синдикатите.

По време на започналите днес по обяд и приключили вече преговори, обаче, от ръководството на мините не са предложили вариант за решаване на спора за неизплатените според синдикатите бонуси на работниците заради преизпълнението на производствения план за 2011 г. Вместо това отново беше предложено само преразпределение (но не увеличение) на полагащите се бонуси за четвъртото тримесечие на годината, каза синдикалният лидер.

Валентин Пенев посочи, че нова среща и преговори между миньорските синдикати и работодателя са насрочени за 12 януари (четвъртък). Очакванията се тогава двете страни да постигнат съгласие. В противен случай е много вероятно от събота или неделя да започнат ефективни стачни действия. Засега обаче синдикалните ръководители не са взели решение за точен ден и час за започване на ефективни стачни действия.  

Още бизнес новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Костов е №1

преди 12 години

Иван Костов е 1, вижте какви схеми плете с Кунева и Яне Яневсамо в 7plus7. net

12

Анонимен

преди 12 години

Правителството използва синдикалните босове да си решава мутренските си проблеми. Синдикатите навсякъде по света са оръдието на мафията в големите предприятия.

11

друг инж. ММИ

преди 12 години

Правителството иска да смачка синдикатите. Защото иска да продава всичко каквото може да се продаде. И ако ММИ досега не е продадена, основната заслуга е на синдикатите.В крайна сметка синдикатите защитават интересите на дружеството. А това не е нормално, защото работодателите трябва да го защитават.Работодателите трябва да искат да платят на работниците допълнителни възнаграждения, а не работниците да си ги искат. 10 млн лв. са само 5 дни работа, и това не им дават.

fallback