Снимка: Ройтерс
fallback

Усещането за криза в строителството като че ли не намаля и през 2011 г., въпреки наченките на оживление в сектора, особено в София.

Проектирането изпадна в тежък застой, нови проекти почти не се правят, а се реализират стари, подготвени още преди кризата. В много случаи същите тези стари проекти са били неколкократно преразглеждани и адаптирани към новите реалности на пазара.

След като кризата спука балона в строителния сектор, конюнктурните играчи, които се включиха в бизнеса с единствената цел да направят огромна печалба от надуващия се балон, изчезнаха, се казва в анализ на Investor.bg.

Данни от регистъра към Камарата на строителите в България показват, че вече не съществуват повече от 1 000 фирми, регистрирани по време на бума в периода 2006-2008 г.

Мнението на не един и двама експерти е, че ръстът на строителството, който беше отчетен преди началото на кризата в България, няма да се повтори. Приоритетът на строителните фирми пък отдавна се измести от жилищното към инфраструктурното строителство, където се очаква сериозен поток от европейски средства.

Големи надежди се залагат и на санирането на сградния фонд в страната. Според различни оценки за обновяването само на панелните блокове ще са необходими между 4 и 10 млрд. лв. през следващите 15 години.

И следващата година се очаква да бъде тежка за строителния бранш. Заради задълбочаването на дълговата криза не се очаква съществен ръст на преките чужди инвестиции в сектора. На пазара ще останат играчите с осигурено финансиране за техните проекти, както и успешно преориентиралите се фирми.

Спука ли се строителният балон и какво се случи през годината в строителството?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 12 години

Cenite mogat da se vdignat samo ako se smeni zakona. Ako se otnemat balgarskite prava na ***, mnogo balgari shte se zavarnat ot chujbina i samo togava tarseneto i predlaganeto shte mogat vzaimno da se zadovoliat. Pri tova bravitelstvo i tozi narod koito neznae kakvo da iska niama kak da stane. Jilishtata i da padat niama koi da gi kupi. Horata biagat ot stranata.

32

nana

преди 12 години

до 17 Прав си и за "елитен" квартал Витоша се отнася това.Само се чудя какъв *** трябва да си,за да си купиш апартамент там , а на 10 метра,буквално върху теб да е другата кооперация

31

FENN

преди 12 години

до KOM6IATA..А какво ще правя в тоя апартамент в Анталия? Ще ми намериш ли работа? Имам само българско гражданство, не знам турски.Изобщо имам ли право да купувам имот в Турция. Още повече има ли значение религията?Иначе климата ми харесва.

fallback