Снимка: архив, Булфото
fallback

Една трета е сивата икономика в България, или 30 милиарда лева, които трябва да бъдат изкарани на светло. Това е основният извод от комплексния аналитичен доклад за състоянието на неформалната икономика в страната, направен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация е реализирала мащабно изследване, което включва различни видове оценки за размера на сивия сектор в страната за периода 2004-2009 г.

По данни на асоциацията към 2010 г. неформалната икономика у нас е 35 на сто, което поставя страната ни в челната тройка на Европа, следвана от Румъния (34%) и Гърция (30%).

В европейски мащаб най-малък е сивият сектор в Австрия (10%) и в Германия и скандинавските страни (12%).

Прогнозите на доц. Стефан Петранов от АИКБ са, че в рамките на следващите две години делът на сивата икономика ще се понижава, но няма да падне под ниво от 30 на сто. Стойност от 10% е нереалистична, твърди експертът.

Неговата лична прогноза е, че през настоящата година ще бъде отчетена по-ниска стойност на сивата икономика, заради мерките, които правителството предприема в последните месеци за нейното ограничаване.

Въпреки това експертът посочи, че най-голям е проблемът със събираемостта на акцизите и контрабандата при тютюневите изделия.

Кои са отраслите с най-висок дял на сивата икономика и в кои региони на страната тя е най-голяма, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

go 25

преди 12 години

Напротив, навсякаде по света е така! Спрете най-после да се оплаквате и да си мислите, че у нас е най-тежко, защото не е!

23

Белчо и Сивушка

преди 12 години

Напълно естествено! При такава държавна политика,при такива лобистки закони и липса на каквото и да е държавническо мислене и стратегии, как да бъде?Плащаш данъци, плащаш осигуровки, плащаш местни налози - а пари все няма!Отишли за "консултантски" услуги, за помощи и издръжка на паразитиращи елементи. Така ще е! Уважението между държавата и нейните граждани е взаимен процес!!!!!!

22

Еди

преди 12 години

Сивата икономика е повече от 4/5 у нас.Да започнем от Парламента-не ходят на заседания да коват закони, а със служебните коли си вършат тяхната скрита,необлагаема дейност.Те никъде не се водят като получатели,не се разписват,но зорко следят как вървят делата им и за си получат паричките в куфарчетата.А другите - да духат супата.4 часов работен ден,неплащане на осигуровки и заплати - правят богатите още по богати.Егати правителството и държавата.Никъде по света няма такава *** държава.

fallback