Снимка: Reuters

Водещите банки в САЩ и Западна Европа претърпяха нов трус през последните часове. Той бе предизвикан от предупреждение на Fitch, че кризата в еврозоната заплашва американските банки и от решение на Moody's да понижи рейтингите на 12 финансови институции в Германия, пише ВВС.

Предупреждението на Fitch дойде късно вчера, като то бе разпространено около час преди края на борсовата сесия на Wall Street. Това доведе до рязка смяна на посоката на индексите, като основните потърпевши бяха представителите на финансовия сектор.

Пазарната капитализация на JPMorgan и Bank of America се понижи с по 3,8 на сто, докато акциите на Morgan Stanley потънаха с 8 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък изгуби 1,6 на сто.

Според Fitch директните експозиции на американските банки към закъсалите страни от еврозоната – Португалия, Италия, Ирландия, Испания и Гърция, са „управляеми“ и през последната година са били ограничени. При удължаване на кризата обаче перспективите може да се влошат, смятат от агенцията.

От Fitch се опасяват, че суаповете за защита от неизпълнение на кредитни задължения (CDS) действително могат да се смятат за ефективна защита. Именно този инструмент се използва активно от банките като средство за застраховка, но при случая с редукцията на дълговете на Гърция се оказа, че този инструмент не работи по начина, по който се очакваше.

Американските банки могат да изпитат проблеми и по други направления, като например при евентуално „замръзване“ на кредитните пазари или при спад на бизнес активността като цяло.

Междувременно друга рейтингова агенция – Moody's, обяви решение за понижение на рейтинга на 12 немски банки, в които има държавно участие. Причината е „намалялата политическа воля на Германия за спасяване на банки“.

Сред аргументите за решението са и правилата за защита на конкуренцията в Европейския съюз. Те не позволяват националните власти в дадена държава да оказват подкрепа на отделни фирми или банки, като за осъществяване на подобни мерки се налага изчакването на процедура по одобрение от институциите на ЕС.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase