Снимка: Reuters
fallback

България може да е една от първите европейски страни, които ще получат азербайджански газ, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев след среща с българския държавен глава Георги Първанов.

"Географски България е разположена близо до газовите източници в Азербайджан и естествено може да стане една от първите страни, която да получи наш газ. За това сега се водят конкретни преговори", посочи Алиев.
 
Според Алиев Азербайджан може да осигури нуждите на България от газ.

Сега в страната се добиват 27-28 милиарда куб. метра газ годишно, а с началото на реализацията на втория стадий на разработка на находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море през 2017 година тези обеми ще се увеличат с още 17 милиарда куб. метра.

От своя страна Георги Първанов заяви, че България има своето място в отношенията между Азербайджан и ЕС в областта на енергетиката.

Българският президент припомни постигнатата преди години договореност за доставка на 1 милиард куб. метра природен газ годишно от Азербайджан за България. Тя може да се реализира с построяването на междусистемните връзки на страната ни с Гърцияи Турция.

Това е част от идеята за разнообразяване на енергийните източници. Постигнатите договорености между Азербайджан и Турция за транзит на природен газ дават възможност за ускоряване на доставките за България.

„Ние трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това ще стане и по-голямото, по- мащабното в рамките на всичките идеи и намерения за Южния газов коридор”, посочи Първанов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

диверзификация!!!

преди 12 години

и газ от азербайджан и от русия!!!

47

Боце Гоцев Лостов

преди 12 години

Италия ще се оправи, гърците ще си върнат дълговете, Русия ще купи Америка и Китай ще стане 10 милиона, а вие още ще ровите в гардероба за комунистическия скелет, ще живеете като скотове и ще сипете отрова! Само тука ли имаше комунисти и ДС? Вие знаете ли, че ние бяхме най-разпасаната соцдържава, че германци, унгарци, поляци и чехи ни завиждаха за хлабавия режим? Там беше наистина гърч, бунтове, репресии, но никой отдавна не се занимава с това - гледат си работата хората и вървят напред!

46

Боце Гоцев Лостов

преди 12 години

*** народ - слаба държава! Хем вече съвсем се затрихме, положението е толкова зле, че никой от властта даже не смее да говори на тази тема, не се знае дали ще изпролетиме, но тук пак е пълно със злоба и простотия! Пак Гоце, пак комунисти, пак Путин и Русия са ни виновни, като че ли некой е забил *** на "Западен поток" и ви пречи да си внасяте газ от Норвегия! Зтова сме такива смръдльовци, защото никога не сме можели да отсееме житото от плявата! Гоце, Моце, Боце, комунизи, КГБ - АКЪЛ МОРЕ!

fallback