Входът на Слънчев бряг. Снимка: Архив Булфото

България е абсолютен лидер по брой търсения в мрежата от руски потребители за закупуване на недвижими имоти.

Статистиката на ключовите думи на „Яндекс“ през септември 2011 г. показва, че  „недвижим имот в България“ е вписан 34 959 пъти за търсене от руските потребители.

Според експертите само за последните 3-4 години руснаците са купили над 200 000 жилища и сгради в България, пише NEWSru.

Продавачите възлагат надежди на купувачите от Русия, тъй като днес предлагането съществено надвишава търсенето на българския пазар на недвижими имоти, особено по Черноморието и в планинските курорти.

На второто място по търсене в нета е Испания (15 387 търсения), а на трето – Черна гора (9 911). Следват Кипър (9 226) и  Турция  (7 347 търсения), съобщи порталът HomesOverseas.

Общата стойност на сделките с недвижими имоти в България с участието на руснаци за последните 3-4 години надвишава 1 милиард долара. И броят на руските купувачи нараства с всяка изминала година.

Хората от средната класа от Москва и Санкт Петербург предпочитат да купуват имоти в България поради благоприятното съотношение на цената и качеството на жилищата в българските курорти.

А предстоящото влизане на страната в Шенгенската зона, което ще способства за свободното движение на собствениците на жилища в Европа, още повече засилва интереса към българските имоти.

Руснаците, които разполагат със свободни средства, скоро дори може да изтласкат англичаните на българския пазар. В момента британците продават имотите си в България на половин цена, тъй като искат да погасяват банковите си кредити, взети преди кризата за закупуване на имота.

Анализаторите прогнозират, че броят на сключените от руснаци сделки по Южното Черноморие до края на 2011 г. ще е с 300% повече от сделките през 2010 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase