Хосе Луис Родригес Сапатеро, премиер на Испания. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия се споразумя с основната опозиционна Народна партия за максимален размер на бюджетния дефицит от 0,4% от брутния вътрешен продукт на страната след 2020 г., съобщи Ройтерс.

Предложението за таван на дефицита, въведен с промяна в конституцията на страната, направи премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Той говори пред долната камара на испанския парламент по време на извънредно заседание във вторник, когато бяха одобрени и последните мерки за намаляване на бюджетния дефицит на Испания.

След 2020 г. дефицитът на централното правителство не трябва да надхвърля 0.26% от БВП, докато дефицитът на всяко от регионалните правителства не трябва да бъде над 0.14%, ще бъде записано в закона. Регионите също ще трябва да представят балансиран бюджет.

Промяната в конституцията ще установи и критерии за прогресивно намаляване на равнището на държавния дълг в съответствие с Пакта за стабилност и растеж на еврозоната, поясни правителството. Двете партии ще могат да ревизират таваните на дефицита през 2015 и 2018 г.

Според Сапатеро подобна промяна в Конституцията ще помогне да се укрепи доверието на инвеститорите в стабилността на икономиката.

Испанското правителство се опитва да предпази четвъртата по големина икономика в еврозоната от дълговата криза, която вече обхвана Португалия, Ирландия и Гърция.

Страната трябва да намали бюджетния си дефицит до 4,8% от БВП през тази година, да увеличи износа и да се пребори с нарастващата безработица.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

ТИЯ...

преди 13 години

Тия всичките в ЕС са се превърнали в лунатици.

2

Анонимен

преди 13 години

Испанците доста ще се зор ще видят до 2020г.!

1

DO BSP

преди 13 години

CHETETE DIANKOV SLU6AITE DIANKOV NAU4ETE DIANKOV

fallback