Снимка: Reuters
fallback

Една от водещите кредитни агенции - Standard & Poor's, намали кредитния рейтинг на САЩ за първи път в историята.
От 1941 г. до вчера агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива.

Причините Вашингтон да бъде изваден за първи път в историята от списъка с безрисковите кредитополучатели са проблемите с дълга. Според Standard & Poor's планът, приет тази седмица, не е достатъчен.

Още докато се носеха слуховете, че Standard & Poor's ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. Неназован източник от администрацията, цитиран от ВВС, съобщи, че е забелязана грешка от 2 трилиона долара.

По-късно говорител на американското финасово министерство каза: „Грешка в оценката от 2 трилиона долара говори сама за себе си.”

В същото време Джон Чеймбърс, председател на рейтинговия комитет на Standard & Poor's, коментира пред CNN, че САЩ са можели да предотвратят намаляването на рейтинга, ако бяха излезли от патовата ситуация в парламента по-рано.

„Първото нещо, което можеха да направят, е да завишат своевременно тавана на дълга, така че дебатът можеше да бъде избегнат”, заяви Чеймбърс. В миналото ограничението за американския дълг е било вдигано около 60-70 пъти, без това да предизвиква „толкова много дебати”.

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

272

do 284

преди 12 години

Няма как да сте разтревожени като си пийвате флуорирана водичка :)

271

Xoxo

преди 12 години

Kato gledam horata v Balgaria sa raztrevojeni poveche ot horata tuk v USA...

270

Патилан

преди 12 години

Когато генерираш финикийски знаци само заради едната честна дума на еди кой си длъжник, че ще ти изплати някакъв си заем, това какво е? Или повдигаш до небесата акциите на компания, само заради очаквания и слухове? Това си е жив шаманизъм, а не пазарна икономика.Пари ..печатането (то си е направо производство, в промишлени размери) на доларите отдавна надвишава стойността на хартийките. Хартиеният носител не струва НИЩО. Или все още почти нищо. Откъде се взеха толкова електронни пари? И защо се налага практиката да се плаща по електронен път? И как се лекува инфлация с повече инфлация? И като загрубее играта, посто пускат печатницата... Искаме едни 700 милиарда, голям праз. Всеки американец вече е задлъжнял средно с $176,000 (usdebtclock.org/). Това, ако не е лоша ситуация за икономиката, не знам какво може да бъде.Плюскането на неграмотните бъшливи хамериканци го плаща ЦЕЛИЯ СВЯТ. И ние тоже.

fallback