Снимка: Архив Булфото
fallback

110 асистенти на инспекторите по труда в цялата страна ще назначи Главната инспекция по труда (ГИТ) в рамките на проект за подобряване на контрола, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Това съобщи на пресконференция в ГИТ главният секретар на агенцията и ръководител на проекта Георги Милчин.

Проектът ще се осъществява в рамките на 30 месеца. Общата му стойност е близо 2,5 млн. лв.

„110-те асистенти ще правят предварителна подготовка на проверките във фирмите и ще събират данни за дружествата, така че инспекторите на агенцията да се съсредоточат върху самите проверки“, уточни той.

Следващите дни ще бъдат публикувани обяви в регионални медии и в бюрата по труда в страната, както и в териториалните дирекции на ГИТ. Кандидатите за местата могат да подават документи в 10-дневен срок от публикуването на обявите.

След изтичането на срока ще бъде назначена комисия, която да подбере кандидатите и да направи интервютата.

Заплатите на асистентите ще бъдат по 350 лв. Върху тях ще се начисляват допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда, отделно ще се плащат осигуровките, поясни Милчин.

След приключването на проекта е възможно някои от тези асистенти да започнат работа в ГИТ или в други звена на държавната администрация, каза директорът на агенцията Румяна Михайлова.

Един асистент ще помага на трима или четирима инспектори. Назначенията ще започнат от 15 август. Асистентите ще бъдат обучавани в процеса на работа.

Отделно ще бъдат обучени още 460 инспектори на ГИТ по различните икономически отрасли. Целта е да се засили контролът върху фирмите.

Инспекцията планира броят на проверените предприятия да се увеличи с 15% в сравнение с 2010 г. Очаква се фирмите, в които инспектори на ГИТ влизат за първи път, да се увеличат с 10% спрямо 2010 г.

Още новини за европейските проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Желио

преди 11 години

Абе срам нямате ли от това министерство, хората нямат работа,какво да ядат,сума ти и работодатели не плащат заплати на работниците си,като се оплачем в инспекция по труда все не можете нищо да направите,и отгоре на това нищо не правящите да ги направим цяла армия и да не забравяте и бонуси да им дадете.И от тук на татък ще видите че и работното ви време ще се оправи,ще имате по 2 почивни дни,заплатите ще се дават на датата,правата на работника ще са гарантирани,хароде ,народе какво те чака!

5

of

преди 12 години

Намирисва ми на още 110 души очакващи рушвети, а работниците "да го духат"....

4

flplf

преди 12 години

Тези проверки няма да доведат до увеличение на постъпленията от осигуровки, всяко санкциониране, намалява броя на работещите в глобените фирми, за да се *избият* парите от глобите. Европата отдавна констатира, че има прекалено администриране и бюрокрация, но Тотю се изживява като пълен с идеи, и вместо да съкрати администрацията, за икономия на бюджета, той назначава нови служители !?!Къде е Дянков със заложените икономии и докога Бизнесът ще е *виновен до доказване на противното*, пред НОИ ?!

fallback