Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британците се отказват от навика да живеят на кредит, става ясно от проучване на Британския консорциум за търговия на дребно, според което използването на кредитни карти на Острова е намаляло с 13 процента през 2010 година, предаде ИТАР-ТАСС.

Консорциумът представлява интересите на 90 процента от магазините и търговските центрове в Обединеното кралство.

Общо през миналата година заплащането в брой при покупка на стоки се е увеличило с 13 процента, а ползването на дебитни карти – с 15,8 на сто.

Експертите от консорциума отбелязват, че при сегашните трудни икономически времена британците се опитват да намаляват разходите си и преминаването от кредитни към дебитни карти е един от начините за това.

Ползването на кредитни карти при плащане излиза по-скъпо, отколкото с дебитни – средно с 28 пенса при всяка трансакция. Експертите отчитат също така, че плащането в брой е по-бързо – средно 27,2 секунди, докато при плащане с карта са необходими средно 39,4 секунди.

Намиращите се под финансов натиск потребители преминават към плащане в налични средства и с дебитни карти, за да са сигурни, че не губят пари, каквито просто нямат, коментира генералният директор на консорциума Стивън Робъртсън, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase