Тазгодишната реколта от рапица ще бъде само за износ. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

"Производството на екогорива е сериозна алтернатива на газовия монопол и високите цени на петрола. Наложеният акциз на биогоривото у нас обаче на практика унищожава предприемачите", коментира за БТА Теньо Тенев, собственик на малка фирма за производство на биогориво в Камено. Тя е и единствената в Бургаско за производство на екологичната суровина.

Предприемачът смята, че производството на биогориво е един от малкото отрасли, който би могъл да се стимулира от правителството. Високият акциз убива намеренията на малцината предприемчиви сънародници, а десетки фирми замразяват поръчките и обявяват фалит, посочи Тенев.

"Секнаха финансирането на тези, които имаха намерение да инвестират в този бизнес и оттам нататък нещата тотално тръгнаха назад. Няма поръчки, няма работа - стигна се до срив", отбеляза бизнесменът.

"Производството на биогорива е стратегически приоритет на повечето държави по света. В Европа освобождаването им от данъци е държавна политика. Но докато всички европейски държави стимулират и подпомагат екологичните производства, у нас предприемачите са длъжни да плащат акциз, който на практика ги
унищожава", каза Тенев.

Още от новината

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 12 години

kakto kazva boiko borisov stani6ev e vinoven 4ervenite tova 4ervenite onova 6te qdem asfalt a i koli nema da ima 6tot litar gorivo 6e stane 10lv.

5

трътльо

преди 12 години

Малко са нещата които още не са унищожени в държавата, но мисля, че през оставащите 2 години и това ще се поправи. Ясно е, че трябва да се съсипе всичко в тази държава и да го караме на помощи....е това е да те управляват западняци и руснаци

4

марко-1

преди 12 години

Златев си има държава в държавата,но защо ли е така,на кой плаща а?

fallback