Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Американският долар записа най-силното си представяне срещу еврото от януари 2009 година насам, поскъпвайки с 2 на сто вчера. Това се случи заради изненадващо мекия тон на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише след вчерашното заседание за определяне на лихвения процент в еврозоната.

Единната валута отстъпи 2% от стойността си, след като преди изказването на Трише едно евро струваше 1,4815 долара, а след него – 1,4524 долара. Тази сутрин еврото се възстановява до известна степен, поскъпвайки до 1,4560 EUR/USD.

Вчера Европейската централна банка реши да остави без промяна лихвения процент в еврозоната и той бе запазен на ниво от 1,25 на сто. Изненадата дойде от неочаквано мекото изказване на Трише, който намекна, че и следващият месец лихвата ще остане без промяна, въпреки сериозното увеличение на инфлацията.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, се повиши до 74,143 пункта вчера, записвайки най-големият си ръст от август месец насам.

Рязкото поскъпване на долара се отрази на търговията със суровини – цената на петрола се срути под 100 долара за барел вчера, а среброто записа спад от 8 на сто. Отстъпление имаше и при златото, което загуби около 2 на сто от стойността си.

От началото на годината еврото е поскъпнало с около 8 на сто спрямо долара, главно заради очакванията, че ЕЦБ ще бъде по-строга в борбата си с инфлацията и ще затегне монетарната политика преди Федералния резерв на САЩ.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

rumen221

преди 13 години

Приятели,Надлъгването САЩ - ЕС продължава...ЕС може да посрещне книжното доларовото цунами от 18 трилиона по два начина...!!!1." Твърд" - при който еврото да остане на икономически оправдано "високо" ниво спрямо долара, но европейските икономики да пострадат...2. "Мек" - При който да се "гони" валутен паритет с долара, главно на базата на слухове и не до там коректни "икономически и финансови" анализи, при което европейските икономики ще "минимизират" щетите от "Долатовото цунами"...Доказателство за "мекия" подход, е относитерния паритет на долара и еврото и синхронно плаващите цени на благородните метали и петрола...!!!

39

Много

преди 13 години

е важно какво ще му наредят на "КГБ-Лукойл" от Москва. Цената за крайния потребител е следствие от тия разпореждания и не се основава на никакви икономически доводи. Казах!

38

protest

преди 13 години

Аз вече не зареждам гориво от ЛУКОЙЛ. А също така от Шел, ОМВ и Петрол, защото те зареждат бензиностанциите си от рафинерията на ЛУКОЙЛ.Вече зареждам само Ромпетрол и Еко защото те доставят от чужбина.Ако всички престанем да зареждаме освен от ЛУКОЙЛ и от ШЕЛ, ОМВ и Петрол, ще видите как последните 3 вериги ще започнат да си търсят друг доставчик от ЛУКОЙЛ. Защото губят от негативното отношение на българите от техният доставчик!Дали тогава няма да се позамисли този долен монополист и мафиот??

fallback