Опустошителното земетресение в Япония отпреди седмица и последвалите трусове "извадиха от строя" ядрени реактори в страната и нефтена рафинерия. Засега за дни спряха работа в страната трите най-големи автомобилостроителя. Не работят и много други фирми, повредена е важна инфраструктура.

Като се има предвид, че Япония ползва значителен обем енергийни суровини, особено петрол, възниква въпросът дали намаленото или засилено нейно потребление на дадени суровини би могло да се отрази и на цените на горивата у нас, тъй като те до голяма степен зависят от международните.

Водещи експерти от газовия и нефтения бранш у нас коментираха за Investor.bg прогнозите си за това дали цените на природния газ и петрола за България ще се повлияят от обстановката в Япония.

Природният газ

Трудно е да се прогнозира към момента дали положението в Япония ще се отрази на международните цени на природния газ. Още повече, че Япония ползва основно втечнен газ, който се пренася със специални кораби.

В случая за евентуалното отражение върху цените на синьото гориво съществен е въпросът дали газът се доставя по дългосрочни договори или се закупува от спот пазара. Както е известно, на спот пазара цените на газа може да се менят ежедневно и зависят основно от търсенето и предлагането.

Докато при дългосрочните договори за доставки на газ, каквито имат с Газпром много европейски страни, включително и България, цените се изчисляват по определена формула и важат за по-дълъг период от време. В тази формула основен параметър е цената на петрола, така че като цяло цените на газа следват посоката на тези на петрола с отстояние 6-9 месеца.

За България няма смисъл да се коментират цените на газа на спот пазара, защото нямаме съответната инфраструктура, за да купуваме тази енергийна суровина от спот пазари.

Като се имат предвид обстоятелствата само към момента, по всяка вероятност трагедията в Япония няма да се отрази на цените на газа за България в посока повишение.

Петролът

Япония премина в режим на строги икономии при потреблението на петрол след опустошителното земетресение преди седмица. Причината е както ограниченото потребление във връзка с излезли от строя производствени мощности след природното бедствие, така и заради аварията в нейна нефтена рафинерия. Трябва да се има предвид, че Япония е третият в света консуматор на петрол.

В резултат, международните цени на нефта отбелязаха спад, но се покачиха цените на някои други горива.

В перспектива Япония така или иначе ще ликвидира последствията от земетресението.

Прогнозите за международните цени на петрола са, че ще бъдат на нива от около 80-100 долара за барел, казват експерти, пожелали анонимност.

Важно е да се разбере обаче, че в световен мащаб времето на евтиния нефт отмина и дори цената му да падне за известен период от време, то този период ще е много кратък и тя бързо ще се върне на високо ниво.

Още икономически новини от България и света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase