Броят на сделките с апартаменти в София нараства двойно през януари спрямо същия месец на миналата година на фона на задържане на броя на продажбите общо за цялата страна на нивата от януари 2010 г., отчитат от агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Значителен ръст на продажбите има и на месечна база и така януари се нарежда сред най-силните месеци за имотния пазар в София през последните 2 години и половина според данните на компанията, коментират брокерите.

През изминалия месец е отчетен интерес към разнообразни ценови класове имоти, като преобладаващо е търсенето на едностайни апартаменти до 50 хил. евро.

Достъпност на апартаментите в столицата

Анализ на агенцията по данни на НСИ за цените на апартаментите в София след приспадане на инфлацията сочи, че през 2010 г. цените на апартаментите в столицата са се върнали на нива малко под нивата от 2005 г. Същевременно доходите на населението на база компенсация на 1 нает през 2010 г. след приспадане на инфлацията са с около 65% по-високи от тези през 2005 г., т.е. апартаментите в София сега са много по-достъпни за местните купувачи, отколкото през 2005 г.

През 2005 г. хората са можели да си купят около 0,4 кв. м апартамент в София с месечното си възнаграждение в текущи цени, докато през 2010 г. – около 0,5 кв.м., тъй като цените паднаха, а заплатите продължават да нарастват.

Един апартамент от 70 кв. м например на цени и с възнаграждения от 2010 г. се изплаща със 132 месечни заплати, или за 11 години. През 2005 г. са били нужни 175 месечни заплати, или 14,5 години.

В началото на изминалото десетилетие покупката на същия апартамент в София е изисквала около 107 месечни заплати, или около 9 години труд. Най-ниската покупателна способност е достигната през 2008 г. в пика на цените – 0,3 кв. м с месечното възнаграждение. Тогава са били нужни около 19,5 години труд за покупката на апартамент в София – това е почти двойно повече, отколкото към момента, отбелязват от агенцията.

Цените на апартаментите в София са паднали с 32,6% от пиковите им стойности през 2008 г. по данни на НСИ. Данните на Bulgarian Properties сочат спад на цените в столицата от 30,8% спрямо най-високите им стойности от 2008 г.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase