Преди година олиото беше с 46% по-евтино. Снимка: Булфото

В края на януари Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи с 1,21 на сто спрямо края на декември 2010 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Поскъпване през януари спрямо декември в диапазон 3 - 5 на сто e отчетено при захарта, брашното, млечните произведения, скумрията, кренвиршите и трайния салам. 

При цените на ориза, олиото, пилето и малотрайните колбаси има по-високи цени в интервала 1 - 2.5 на сто.  

През януари 2011 г., в сравнение с  година назад, се отчита  поскъпване на олиото с 46 на сто,  на брашното - с 32 процента,  и на лещата - с 26.5 на сто. 

Млечните произведения са поскъпнали на годишна база с около 20 - 30 на сто, а рибата и пилето - с около 10 - 11 на сто. 

За една  година яйцата поевтиняват с 25 процента,  а месните произведения - с около 4 - 6 на сто. 

На годишна база българските ябълки  поскъпват с 11,4 процента, а бананите - с 16 на сто.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase