Положението с усвояването на средствата от еврофондовете по отношение на водния сектор не е драматично, за разлика от това в пътния и железопътния, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той посочи, че в тази връзка е изработен "екшън план“ и по него до края на януари трябва за стартират процедурите по общо 7 лота по пътни проекти.

По отношение на забележките в писмото от края на 2010 г. на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу относно водния сектор, Плевнелиев информира, че вече са започнали процедурите по избор на изпълнители при изработката на т.нар. "мастер планове“, към които има "много голям интерес“.

Общият ресурс за заплащане на изработването им е 27 млн. лв., осигурени по споразумение със Световната банка. В процес на изработка е и "типовият договор“ между водните асоциации и ВиК операторите.

Що се отнася до самите водни асоциации, вече са създадени 22 (и една предстои до дни) от общо планирани 28 броя, колкото са областите в страната.

Регионалният министър потвърди, че до края на януари ще бъдат готови и публично оповестени предварителните данни от проверките за незаконни строежи около язовирите в страната, а през април ще се обобщят и окончателните резултати, вкл. санкции и подлежащи на събаряне незаконно построени сгради.

Плевнелиев допълни, че проверките включват не само законността на постройките, но и това дали се спазват изискванията при изхвърляне на отпадъци и т.н.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase