Снимка: БГНЕС
fallback

Руснаците престанаха да купуват български имоти – с такова заглавие руското онлайн издание СвободнаяПресса публикува обширен материал за пазара на имоти у нас.

В началото на второто полугодие на 2010 г. интересът на руските купувачи на имоти в чужбина неочаквано се премести от Турция, Израел и България към страни от шенгенското пространство и САЩ, пише в статията.

Достъпният като цени български пазар, популярен сред руските купувачи вече няколко години, губи позиции.

Тенденцията към спад на търсенето на български имоти се прояви още в началото на 2010 г., когато водещи руски агенции за имоти започнаха да отчитат рязък спад на реализираните сделки на този пазар.

България, която се считаше за абсолютен лидер по брой запитвания от клиенти през 2008 г. (60%), през 2009 г. се премести сред Топ 3 (30%), а след това през 2010 г. остана в първата десетка с общо 5% от запитванията.

Стойността на сделките пък се понижи от средно 80 хил. евро през 2008 г. на 45 хил. евро за имот през 2010 г. Изданието не уточнява източника на изнесените данни.

Трябва да се отбележи обаче, че други руски сайтове за имоти в чужбина отчитат значително по-висок интерес на руските купувачи към имоти у нас през лятото.

По данни за търсенето през септември на московска агенция, чието име остава неназовано, 82% от потенциалните клиенти са привлечени от ниските цени на българските имоти, като от тях над половината (65%) предпочитат евтини и малки имоти в комплекси на брега или не по-далече от 2 км от морето, пише още Свободная Пресса. 18% са готови да купят нескъп имот с голяма площ отново близо или по-далече от морето, а 2% искат да придобият имот в живописно село.

Независимо от това, че основните инвеститори (около 45%) в български имоти през последните години се явяват граждани на Русия, с най-добри впечатления от страната през 2010 година далеч не са руснаците, пише още в статията. България се харесва най-много на жителите на Украйна, Румъния, Чехия, Сърбия.

Жители на Централна Европа и Скандинавските страни през текущата година са предпочели само да почиват в български курорти заради ценовата достъпност, но за втори дом търсят по-стабилни страни, дори и имотите там да им излезли по-скъпи.

В статията се извежда тезата, че руснаците спасяват пазара на имоти в България.

В докризисните години българският пазар на имоти можеше да се счита за чисто инвестиционен. На него цареше препродажба на имоти, посочва изданието. Чуждестранни собственици на имоти, предимно англичани и германци, търгуваха с имоти като брокери с ценни книжа.

За някои английски пенсионери се превърна в хоби да купят най-евтиното жилище, да го ремонтират за малка сума и да го препродадат на свои сънародници за по-голяма сума.

В България никога не е имало дефицит на жилища, пише още изданието. Строителният бум в страната от средата на 90-те и до днес натовари пазара с такива количества имоти, че реализацията им може да отнеме и пет години без въвеждането на допълнителни ресурси.

Според изданието "в България се строеше и се строи за външни купувачи". Кризата обаче коригира плановете на строителните предприемачи, доведе до фалити на строителни компании и замразяване на проекти. Чуждестранните инвеститори не само че спряха да купуват имоти в България, но и извадиха за продажба имоти, придобити по-рано.

Цели комплекси останаха непродадени, а имотите започнаха да поевтиняват рязко.

Тук се намесиха руските купувачи, които спасиха курортните имоти от катастрофа, като започнаха да купуват всичко, което се рекламира, пише в статията, която разглежда също и различни примери за сделки.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

neyznavaem

преди 13 години

wte kypyvat , balgarski domati ,i vino vetze

37

bg

преди 13 години

Цитат от статията "уровень безработных болгар достаточно высок: официальная статистика дат цифру в 10% населения страны, в реальности 1,5-2 раза больше. Поэтому надо быть готовым к тому, что в вашу квартиру, независимо от времени суток, неработающее сословие будет настойчиво стучать, звонить, с настоятельной просьбой что-нибудь купить" Интересен довод при избора на "втори дом" :)

36

Анализатор

преди 13 години

Щом и руснаците ни отписаха вече правете сметка за какво става дума - никой няма да вложи и 1 евро повече в тая престъпна държава.

fallback