Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тютюнопроизводители заявиха намеренията си да продават своята продукция в чужбина, без стоката им да минава през лицензираните фирми посредници. Идеята за директно договаряне между производители и търговци беше обсъдена миналата седмица на среща между министъра на земеделието Мирослав Найденов и участниците на тютюневия пазар у нас.

На практика искането на тютюнопроизводителите означава изолиране на прекупвачите, като част от веригата, в опит за по-големи печалби и оцеляване на пазара.

Тази стъпка е резултат от факта, че до края на годината закриват фонд „Тютюн“ и държавата спира окончателно субсидиите за тютюнопроизводителите.

Въпрос на време е да разберем каква ще бъде реакцията на големите фирми посредници, които могат да останат излишни.

Предложената промяна в Закона за тютюна

Investor.bg научи, че депутатът от ГЕРБ от Силистренския регион Стефан Господинов се е ангажирал да прокара промяната в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Целта е по-малките производителите да получават по-високи цени за тютюна си и да останат като участници на пазара, без да фалират, разчитайки на чуждите пазари.

„В момента изкупната цена за българския тютюн плюс субсидията (реколта 2009 г.) е по-малка от предлаганата цена в Гърция. Най-качественият ориенталски тютюн сега се продава в Гърция за около 8 евро за килограм“, каза народният представител.
В същото време у нас най-високата гарантирана цена за килограм тютюн от сорта басми (реколта 2009) е 7,35 лв., сочи справка в сайта на фонд „Тютюн“.

Според Стефан Господинов евентуалната възможност за продажби на тютюн зад граница ще гарантира на производителите по-високи изкупни цени и по-висока печалба.

„Ако те могат да постигнат по-висока цена, няма да се наложи държавата да субсидира отрасъла и той ще се регулира на пазарен принцип“, аргументира се народният представител.

Целия материал може да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase