Американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че страните не могат да разчитат да девалвират валутите си, за да постигнат икономически растеж и подчерта, че американският долар ще остане глобална валута за резерв, съобщава Bloomberg.

„Единствено САЩ, но не и която и да е друга страна по света, може да девалвира пътя си към просперитет и конкурентоспособност“, казва Гайтнър. „Това обаче не е приложима и вероятна стратегия и ние няма да я използваме“. Той посочи също, че САЩ „ще работят усилено, за да запазят доверието в силния долар“.

Валутната политика на Китай е нечестна към търговските партньори на страната, смята Гайтнър. Юанът е „значително подценен - много повече от колкото която и да е друга валута на страна от развиващия се свят“, посочва той.

Доларът се покачи след коментара на Гайтнър. Към 9:00 централно европейско време американската валута се търгуваше 1,3918 долара за евро, в сравнение с рекордно ниската си за последните месеци стойност от 1,4159 долара за евро, отбелязана на 15-ти октомври.

Изказването на Гайтнър идва непосредствено преди срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20. Държавните глави на страните от групата ще се срещнат на 11 – 12 ноември в Сеул, Южна Корея.

„Признаваме, че САЩ играят особено важна, специална роля в международната финансова система, защото доларът е основният актив за резерв на глобалната финансова система“, казва Гайтнър. „Докато сме живи“, доларът няма да престане да бъде глобална валута за резерв.

Гайтнър е категоричен, че стойността на юана е „нечестна за всички търговски партньори на Китай - САЩ и други страни, защото създава поле за игра, което е не балансирано“ и дава на китайските компании „огромно“ краткосрочно предимство.

През последните четири месеца юанът се е покачил с 2,7% спрямо американският долар. На 19-ти юни китайската централна банка обяви, че ще позволи по-голяма гъвкавост на курса на китайската валута.

Още икономически новини от света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase