Изплащаните в света обезщетения при застрахователни измами са средно 5-10% от сумата на всички обезщетения, сочи проучване на организацията IAIFA (Международна организация, занимаваща се със застрахователните измами в света).

За рамките на Европейския съюз тази сума годишно е около 25 млрд. евро, каза Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност по време на проведен днес в София дискусионен форум на тема „Предизвикателства и перспективи пред застраховането“.

Тодоров посочи, че за България досега не е правено изследване на каква стойност са застрахователните измами, но като се имат предвид данните за ЕС, би могло да се предположи, че те са годишно за около 50-100 млн. лв., без посочената цифра да е точна. А от общата стойност на застрахователните измами, над половината у нас са при автомобилното застраховане, отбеляза Тодоров.

Той представи проучване на Асоциацията за застрахователна сигурност за видовете измами при автомобилното застраховане, техните цели и профила на измамниците.

Според проучването основната цел на измамниците е бърза и лесна печалба. Това се улеснява от трудната юридическа доказуемост на застрахователната измама и сравнително ниската наказателна отговорност, която предвижда, в зависимост от престъплението, затвор до три или до шест години.

Застрахователните измами като цяло са планирани и случайни, като при първия вид съзнателно се избира обектът на измамата, начинът й на извършване и застрахователното дружество. „Случайните“ измами обикновено се извършват след настъпване на застрахователното събитие, с цел увеличаване на обезщетението, което трябва да се плати.

Изследваното сочи, че характерният профил на извършващият застрахователна измама е мъж със средно образование, който обикновено действа сам, като измамата се извършва най-често при срок на полицата 1-6 месеца.

Основните видове застрахователни измами при пътно-транспортни произшествия (ПТП) са: умишлено увреждане на лека кола; умишлено увеличаване на вече получена повреда; документна измама, без изобщо да има повреда на колата.

Други видове измами при автомобилното застраховане са: фиктивни кражби на коли; умишлен палеж на МПС; повреди или палеж на строителна техника – например малки багери, когато притежателите им имат проблеми с плащането на лизинга.

Според направеното проучване, когато имат основателни съмнения за наличие на застрахователна измама, в 31% от случаите застрахователите отказват за плащат; при 30% от случаите въпреки това плащат, защото проверките изискват много усилия; при 25% извършват частично плащане; при 8% от случаите завеждат съдебен иск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase