Снимка: БГНЕС
fallback

Легендарният лидер на Куба Фидел Кастро заяви, че кубинският икономически модел вече не работи.

Кубинският лидер направи констатацията в интервю, взето от американския журналист от Atlantic Monthly Джефри Голдбърг.

На въпрос дали все още си струва изнасянето на кубинския икономически модел – комунизъм от съветски тип в други страни, Кастро, който е на 84 години, отговори:

"Кубинският модел вече не работи дори за нас“.

Коментарът изглежда потвърждава подкрепата на Фидел Кастро, която той изрази в коментар за кубинска медия през април за провежданите от брат му Раул Кастро умерени реформи за стимулиране на кубинската икономика.

Според Голдбърг думите на Кастро отразяват неговото признание, че държавата има прекалено голяма роля в икономическия живот на страната.

Изявлението ще помогне на президента Раул Кастро, който пое управлението на страната през 2008 г., да се справи с опозицията на членове на управляващата комунистическа партия, които се противопоставят на неговия опит да разхлаби контрола на държавата върху икономиката.

Голдбърг посочва, че Кастро го е поканил в Хавана, за да разговарят за негов неотдавнашен материал за вероятността от конфликт между Израел и Иран с възможно американско участие, поради нарастващите опасения за иранската ядрена програма.

Кастро е разкритикувал иранският президент Махмуд Ахмадинежад за неговия антисемитизъм и за това, че отрича Холокоста.

Кастро се е разкаял и за собствените си действия по време на Карибската криза през 1962 г., когато той призова Съветския съюз да започне ядрена война срещу Съединените Щати.

"Не си струваше въобще“, допълва Кастро.

Още икономически новини от света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

работещ

преди 13 години

Ааа, не е глупав той, Фиделчето, просто си е разбойник, та на времето комунизмът му дойде дюшеш, ама сега - нещо пак към САЩ върти дупенци дърто. Той, едно време, за малко да остане там, после "революцията" с техни пари, мисля, я прави, после, когато се сдуши с червените, те го изпуснаха при атентатчетата и оцеля, гадинката, та така и до днес. Не е луд той, ами на луд се прави, голям артист.

37

И Пиргов

преди 13 години

На Фиделчо му трябваха 50 години за да разбере това дето и на децата им е ясно. *** то с тия бетонни червени глави, кво да се чуди човек. : )

36

Dios

преди 13 години

Buenos dias , senorendante . Elunismo ya esta muerto . I que Dios te empare ... Amin...

fallback