Снимка: БГНЕС

За пореден път опозицията попита управляващите: „Ще строим ли АЕЦ „Белене”, какво е договорено с Русия – ускоряване или забавяне на проекта, ще има ли България мажоритарен дял и каква ще е цената?”  Отговорът и този път беше – ако ни излезе по-евтино.

След въпрос на предшественика си Петър Димитров настоящият енергиен министър Трайчо Трайков обаче направи любопитна сметка на крак.

По думите му базовата цена за строежа на АЕЦ „Белене” е 4 милиарда евро. Към тях руската страна е поставила ескалационна надбавка от още 3 милиарда. Така стават седем. С още допълнително оскъпяване, свързано с изграждането на електроцентралата – сумата възлиза общо на 9 милиарда евро.

„Това, за което се борим, е намаляване на ескалационната надбавка”, обърна се Трайков към Димитров. Едва тогава, по думите му, ще бъде ясно ще строим, или няма да строим втора атомна електроцентрала.

Според Петър Димитров обаче протакането на решението само ще оскъпи допълнително проекта.

„Вината се носи от тези, които тупат топката и чакат какво ще се случи”, предупреди бившият министър и посочи, че „Белене“ е „ядреният и интелектуалният” потенциал на България.

Проектът бил важен повече за нас, отколкото за руснаците. Но все пак настоящият депутат намекна, че решението ни за АЕЦ „Белене” може да окаже влияние върху позицията на Русия за удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Това е въпрос, по който усилено говори „Синята коалиция”. Мартин Димитров използва думите на Петър Димитров, за да попита можем ли да се доверим на партньор за АЕЦ „Белене”, който поставя под въпрос реакторите на „Козлодуй”?

Трайков е категоричен, че „всяко нещо си струва да се прави в зависимост от това колко струва”. Що се отнася до 5-и и 6-и блок, министърът увери, че увеличаването на работата им е основен приоритет за неговото ведомство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase