Офертните за наеми на офисите в столицата са паднали с близо 25% от началото на 2008 г. до сега поради голямото предлагане и по-слабото търсене, сочи нов доклад.

На хартия тази цифра не е голяма предвид факта, че има свръхпредлагане и слабо търсене. В действителност много малко договори се сключват на офертни наемни нива.

Повечето сделки са придружени от бонуси като периоди, освободени от наем, стъпаловидни наеми, безплатен паркинг или поемане на разходите по преместване на компанията, които значително намаляват приходите на наемодателите, уточняват авторите на доклада от международната консултантска компания Colliers International.

Относно пазара във Варна за първата половина на 2010 г. средният спад в центъра е 15%, а в широк център – 22%. Възможността за договаряне на по-благоприятни условия за наеми остава и ще бъде основна движеща сила при наемателите.

Предлагане

Възходящата тенденция при предлагането на нови офис площи в София и Варна продължи и през първата половина и ще се запази през останалите месеци до края на 2010 г.

С появилите се на пазара през първото полугодие нови 106 хил. кв. м модерните офис площи в София достигнаха близо 1,17 млн. кв. м. От тях 21% са в широк център, а 64% – в периферията на града.

През същия период новите площи във Варна отбелязаха умерен ръст от 5% и достигнаха близо 178 хил. кв. м. От тях периферните райони заемат 45%, а сградите в центъра и широкия център възлизат съответно на 26% и 29%.

Проектите в строеж в София спаднаха на 668 300 кв. м към края на юни 2010 г., което е най-ниската стойност от 2007 г. насам. Общите офис площи в процес на изграждане във Варна са 77 300 кв. м и повече от половината от тях ще бъдат завършени до края на годината.

21% свободни площи в столицата

Свободните площи през първите шест месеца на 2010 г. в София и Варна се увеличават, сочат данните на Colliers, и ще нарастват допълнително с въвеждането в експлоатация на новите офиси до края на 2010 г. Към края на юни незаетите площи са предимно сгради клас А (което доказва, че пазарът остава ценово чувствителен) и се намират в периферията на двата града. В София свободните офиси достигнаха 245 хил. кв. м или 21% от общия обем, а във Варна - 27%.

Търсене

Общата площ на усвоените през първата половина на годината офиси в София е 50 300 кв. м - сравнително висока стойност, дължаща се основно на преместването на Vivacom в Европейски Търговски Център и на новата корпоративна сграда на Банка ДСК.

Варна отчете сравнително повишаване на търсенето, като общата площ на усвоените през първата половина на 2010 г. офиси достигна 4 400 кв. м – съществен ръст спрямо предходния период. Тази тенденция се дължи отчасти на изтичането на договорите на някои компании, което доведе до сключването на много нови сделки.

„Най-активните компании в търсенето остават основно телеком, аутсросинг и IT индустрията. Ключови фактори за избора в София остават наемните нива, местоположението и функционалността на сградата. Във Варна по-голямата част от запитванията идват от компании, които са принудени да намалят разходите си и се фокусират основно върху условията за наем, за сметка на качеството и местоположението”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и Бизнес Паркове” в Colliers International.

Проучване показва, че почти една трета от големите офис наематели обмислят евентуална смяна на настоящия си офис, което е индикатор за скорошни нови сделки. Според Славчев, сегментацията на офис пазара ще продължи да се увеличава, както и конкуренцията за намиране на нови наематели.

Друга интересна особеност на офис пазара в София е, че енергийно-ефективните сгради и използването на устойчиви технологии добиват все по-голяма популярност, въпреки че търсенето на подобни „зелени” проекти все още изостава от предлагането.

Още новини за имоти и бизнес

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase