"Научил съм си урока от Ангела Меркел - нищо да не се крие от обществото". Снимка: БГНЕС
fallback

Части от доклада на ДКЕВР за електроразпределителните дружества ще бъдат предадени на НАП и ще бъде извършена данъчна проверка в дружествата.

Това каза премиерът Бойко Борисов след обявяването на доклада от одита на дружествата.

„Много от договорите, сключвани в ЕРП-тата, са без дати, а за тях са представяни фактури. По части от докладите вероятно ще бъде сезирана прокуратурата, каза Борисов.

„Има нарушения, които касаят данъчните закони”, каза още той, цитиран от „Фокус“.

„Регулаторен одит на електроразпределителните дружества се провежда за първи път в такъв обем и такава дълбочина“, заяви пък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. 

Трите оператора осъществявали дейността си спрямо европейските стандарти, с малки изключения. Техническото състояние на ел. мрежите се подобрява през последните години, сочи един от докладите.

Броят на жалбите в хода на проверката пък намалял рязко, което показвало, че дружествата трябва да бъдат проверявани по-често.

„При юридическата част и организацията на дейността на дружествата и сключваните договори са установени по-сериозни нарушения, свързани с изискванията по лицензията.

Става дума за възлагането на външни услуги. Според доклада има пряко нарушаване на някои от условията на лицензията, което е свързано с допълнително възлагане на външни услуги“, обясни Семерджиев.

При ЧЕЗ и Е.Он почти всички дейности са изнесени от компаниите–майки, които са възлагали тези дейности на други фирми. Чрез клаузите на договорите са създавани условия за непазарно непрекъснато увеличаване на разходите.

"За да махна натиска върху регулатора, присъствам на днешната пресконференция”, обясни още премиерът Бойко Борисов.

„Това, което правим в момента, ще ни донесе много неприятности. Огромни лобистки кръгове ще окажат и оказват огромен натиск”, заяви Борисов и каза, че в западната преса имало „изказвания на уважавани от мен посланици, но аз съм си научил урока от Ангела Меркел, че нищо не трябва да се крие от обществото“.

„Сега с възможностите на държавата, с глоби, ще се опитаме да върнем парите, които са дадени. ДКЕВР така трябва да регулира, че да е справедливо за българските граждани. Искам в България да има ред”, каза Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

305

анонимен

преди 13 години

обаче винаги така става...вдигне ли цената на някоя стока и правителството тръгва с голямата кошница...обаче така и не я пълни...ето пример за цигарите..от както са ги увеличили...нито веднъж не съм си купил цигари с бандерол...цигари цигари нелегални всякакви... нищо не го плаши българина...винаги намира начин да заобиколи магазините и не иска да пълни гушата на никого... пък и то да сме бяла държава...ама не сме..а бе пада им се на лакомиите...

304

Стефан

преди 13 години

Извинявам се! МОЯ ГРЕШКА. Просто отстрани времето изглежда повече. ИЗВИНЯВАЙТЕ! /те си знаят за кои е!/

303

Стефан

преди 13 години

Има две вълшебни думички - бекъп и квалификация! /Те си знаят за кого говоря/ Банването не решава нито едно от двете!

fallback