Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
fallback

Русия може да се включи в АЕЦ Белене, но не като стратегически инвеститор.

Това стана ясно от думите пред журналисти на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той коментира, че предложението на руската страна, направено още през февруари – „Атомстройекспорт“ да започне да изгражда АЕЦ Белене със свои средства, които след избора на стратегически инвеститор да му бъдат възстановени - „може да се приеме, но на следващ етап, след като се намери стратегически инвеститор“.

Преди дни министърът заяви в тази връзка, че практическото строителство на АЕЦ Белене ще започне, след като бъде намерен стратегически инвеститор.

Трайков допълни, че към момента има проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори към АЕЦ Белене, включително и от Сърбия, но конкретни инвестиционни оферти засега няма.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

куку

преди 14 години

Скъпо - евтино, Русия - Европа само за политика става въпрос тука. Ако построим АЕЦ Белене можем постепенно да затваряме тецовете, които замърсяват повече, а със спестените пари от продадени въглеродни емисии да изграждаме ветрогенератори, соларни паркове и саниране на жилища. А и като говорят за зависимост от Русия то само руските фирми ли могат да произвеждат ядрено гориво и да правят ремонтите и дали не може да се предвиди това в договора за строеж....

33

Анонимен

преди 14 години

Как може управляващите ни да са такива карикатури??

32

!

преди 14 години

Що не пуснат руснаците да го построят за собствена сметка, без никакви гаранции за изкупуването на енергия?И да върнат 2-та милиарда вложени пари.

fallback