Снимка: БГНЕС
fallback

В условията на криза населението и фирмите са спестили 365 млн. лв. през юни 2009 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

От спестените пари със 159 млн. лв. до 22,92 млрд. лв. са се увеличили депозитите на населението и с 206 млн. лв. до 19,23 млрд. лв. депозитите на фирмите, показват изчисленията.

Тенденцията е в унисон с процесите в Западна Европа и САЩ, където в условията на криза европейците спестяват все повече, а данни от САЩ показаха, че спестяванията надвишават харчовете на домакинствата.

Депозитът е ключов инструмент за оцеляване във всяка криза, като осигурява буфер срещу основните рисковете на кризата като безработицата и намаляващите доходи, осигурявайки и ежемесечен доход от лихви.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Чичи

преди 14 години

Това е ОК, но аз просто коментирах мненията по-долу, че банките са голямо зло и не трябва да си вкарваме парите в депозити, с което определено не съм съгласен - затова обяснявам, че банките в момента натискат яко за депозити, не за да ни цакат, а да си закърпят положението, което е в полза на всички ни, а не само на тях... иначе ясно - това само по себе си няма да спре съкращенията - мисълта ми беше, че ако банките изпофалират просто ще стане кошмар.

51

12345

преди 14 години

Няма как да бъдат избегнати съкращенията, защото българската икономика е в дефлация. Това може да стане с въвеждане само на непопулярни мерки...

50

анонимен

преди 14 години

Виж кво, пич! Първо не ме познаваш - кой съм и що съм, за да даваш мнение дали съм беден и мързелив. ОК!? Възможно е даже да имам повече капитал от твоя. И въпреки всичко съм на мнение, че това не е начина за инвестиции, или да говорим за работеща икономика, защото в БГ нищо не се прави по този въпрос, още повече, че българските банки са собственост на чужди банки, което предполага винаги, да се стимулират техните печалби, а кредити в момента не се раздават, така, че нищо не се прави за българския бизнес. Не можете да ме убедите, че това е начина, истинския начин. Просто няма друг начин, който начин е в интерес на западните банки, за да избият загубите си там. А и не ми се спори, след като така сте решили да инвестирате в депозити, ОК, но вие нямате друг избор в момента, не че е най-печелившото, така ви изглежда в момента... Успех!

fallback