Георги Ангелов. Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) рязко влоши прогнозата си за икономиката на България, като за тази година вече се очаква спад от цели 7% на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо предишни прогнози за -3,5 на сто.

По този повод Investor.bg потърси мнението на главния икономист в Институт Отворено общество Георги Ангелов:

"МВФ продължава практиката да сменя прогнозите си средно през около месец, което не е ясно дали има някакъв смисъл.

Каква полза има да обръщаме голямо внимание на сегашната прогноза за 2009 година, ако знаем, че до края на годината тя ще бъде променена поне още 2-3 пъти?

По-големият проблем е, че всъщност няма официално публикувани прогнози на МВФ за страните от региона – имаме няколко изречения от интервю в Дойче веле на един човек от МВФ, базиран във Вашингтон.

И причината е доста прозаична – ако МВФ публикува актуализирани прогнози за всички страни, ще се види, че страните от региона, които са сключили споразумения с фонда, се развиват много зле (за първото тримесечие спадът на БВП на Унгария и Румъния е почти двойно по-голям, отколкото в България).

Но това не е изгодно за МВФ, тъй като целта на фонда е да убеди българското правителство да сключи споразумение. И съответно една по-черна „извънредна“ прогноза за България, пусната в медиите, е идеална тактика".

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase